Den kritiserade elektronikskatten

Maj 2, 2024

ElektronikBranschens vd Pernilla Enebrink berättar om elektronikskattens effekter under ett seminarium i riksdagen. 

Nyligen hölls ett seminarium i riksdagen där inbjudna politiker och branschföreträdare diskuterade elektronikskatten – en skatt som infördes 2017 för att minska spridningen av farliga kemikalier i elektronikprodukter. Skatten har dock visat sig ha negativa effekter på såväl ekonomi som miljö. Seminariet leddes av Pernilla Enebrink som är vd för branschorganisationen ElektronikBranschen. Vi har intervjuat henne kring de konsekvenser som elektronikskatten har för företagare, konsumenter och miljö.


Vad är elektronikskatten?


Elektronikskatten, eller ”skatt på kemikalier i viss elektronik” som den benämns i lagstiftningen, infördes som en riktad punktskatt i Sverige år 2017. Dess initiala syfte var att minska tillförseln av farliga ämnen i människors hemmiljö genom att fasa ut vissa flamskyddsmedel och skapa incitament för företag att använda säkrare alternativ.


Alla som yrkesmässigt tillverkar eller för in skattepliktiga elektronikvaror i Sverige är skyldiga att betala elektronikskatt. Skattepliktiga elektronikvaror omfattar i stort sett alla elektronikprodukter avsedda för hemmiljö, men även andra produkter såsom störkökselektronik.

 

Varför är elektronikskatten problematisk?


Elektronikskatten har visat sig medföra negativa konsekvenser ur flera olika perspektiv. Dels saknar den miljönytta, dels medför den stora prisökningar och försämrar konkurrensvillkoren för svenska företag.


Ingen miljönytta


En effekt som skatten har är att den driver upp priserna på produkterna. Detta påverkar konsumentbeteendet på ett sätt som får negativa konsekvenser för hälsa och miljö.


- Eftersom priserna blir högre väljer konsumenten en billigare vara än vad man hade kunnat göra utan skatten, speciellt i tider av ekonomisk osäkerhet och inflation. Den billigare varan har inte sällan kortare livslängd, och den kan även ha ett sämre kemikalieinnehåll, säger Pernilla.

 

Ytterligare en effekt av skatten är att den riskerar att leda till så kallad falsk substitution – det vill säga att den styr bort från användning av ämnen med bevisat goda egenskaper till ämnen som har sämre egenskaper.


- Sedan de senaste ändringarna infördes så beskattas man fullt ut för flamskyddsmedel som har bevisat goda egenskaper, men som man tidigare kunde göra avdrag för. Det försämrar substitutionen.


Negativa konsekvenser för företagen


Elektronikskatten medför stora administrativa kostnader för företagen, och leder till att många betalar mer skatt än nödvändigt.


- Företagen behöver tillgång till experter som administrerar och kontrollerar skatterna. Eftersom kostnaderna för administrationen är så stora väljer många att betala maxskatt i stället, berättar Pernilla.


Den prisökning som skatten medför slår också hårt mot svenska företag, eftersom den driver konsumenter till köp i utlandet där priserna är lägre.


- Det är en bransch med små marginaler. Konsumenter som köper hemelektronik är vana att handla på nätet, jämföra priser och köpa produkter från utlandet. Därför är det svårt för företag som omfattas av skatten att ta ut ett högre pris mot kund, så deras marginaler minskar ytterligare. Då riskerar de att behöva dra in på arbetskraft, så konsekvensen är ju att arbetstillfällena blir färre på grund av den här skatten.      


En utvärdering av HUI Research visar att elektronikskatten har lett till ökade prisskillnader mellan svenska och utländska elektronikföretag, och att den svenska handeln har förlorat upp till 1 400 jobb till följd av detta.

 

Hur ska tillförseln av farliga ämnen i elektronikprodukter minska?


Många, såväl politiker och företagare som forskare och experter, anser att elektronikskatten bör avskaffas. Mattias Lindahl, professor i produktrelaterat miljöarbete vid Linköpings universitet, är en av dem som anser att arbetet i stället behöver drivas på EU-nivå, eftersom den svenska marknaden är för liten för att påverka globala tillverkare. Pernilla håller med:


- Elektronikskatten har ingen positiv effekt på miljön och orsakar dyrare priser, färre jobb och att konsumenter väljer sämre produkter. Det finns redan idag ett pågående arbete med att fasa ut farliga kemikalier inom EU, och det är där den här typen av arbete behöver bedrivas. Sverige är en väldig liten marknad och kan inte påverka. När man förstår hur det funkar är det enkelt att inse att elektronikskatten behöver avskaffas.

Om ElektronikBranschen 


  • ElektronikBranschen bildades 2001, och är en branschorganisation som samlar leverantörer, distributörer och handlare inom konsumentelektronik, foto och service. Pernilla Enebrink har varit vd sedan 2022.


  • Deras syfte är att verka som en mötesplats och skapa nätverk och sprida kunskap kring frågor som är viktiga för branschen.


  • Genom dialog med politiker och beslutsfattare arbetar de för bättre villkor för sina medlemmar.